Minister Spies van BZK ontkent schending van privacy

Minister Spies ontkent schending van privacy

Minister Spies van BZK ontkent dat ze met haar wetsvoorstel voor een extra huurverhoging voor ‘scheefhuurders’ de privacy van huurders schendt. Ze is niet bereid het wetsvoorstel in te trekken of de voorbereiding ervan stop te zetten. Ze zei dit tijdens een Algemeen Overleg op 7 maart met de Tweede Kamer over het huurbeleid.

Gisteren kwam advocatenkantoor Kennedy Van der Laan met een adviesrapport aan de Woonbond waaruit blijkt dat het wetsvoorstel strijdig is met wetgeving op het gebied van de privacybescherming. De Woonbond heeft op grond hiervan huurders opgeroepen dit te melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens, die zich al eerder zich kritisch over het wetsvoorstel had uitgelaten.

Op grond van het wetsvoorstel kunnen huishoudens met een belastbaar inkomen boven € 43.000 een extra huurverhoging van 5 procent krijgen. Hoewel deze wet nog in het Parlement moet worden behandeld, kunnen verhuurders nu al sinds vorige maand bij de Belastingdienst de inkomensgegevens opvragen. Huurders zijn hier niet over geïnformeerd.

Tijdens het Kamerdebat bleek dat de oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en GroenLinks grote problemen hadden met deze inbreuk op de privacy van huurders. Zij willen dat de minister het wetsvoorstel intrekt of stopt met het laten verstrekken van inkomensgegevens. ‘Ik voel me te kakken gezet’, zei SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut.

‘Grote woorden’

Minister Spies reageerde geprikkeld. ‘Er worden hier grote woorden gebruikt die de feiten geen recht doen.’ Ze hield de Kamerleden voor dat een dergelijk voorbereidingstraject niet ongebruikelijk is en dat ze zorgvuldig heeft gehandeld. Zo heeft de staatssecretaris van Financiën de belastingdienst ontheffing verleend. Spies vindt niet dat ‘de inkomensgegevens van huurders op straat liggen’. ‘Er worden geen feitelijke inkomensgegevens aan verhuurders verstrekt. Alleen ja, nee of onbekend op de vraag of het inkomen boven de 43.000 euro ligt.’ Ze vindt ook niet dat huurders geïnformeerd hadden hoeven te worden. ‘Er is gekozen voor een manier die voor huurders het minst belastend is. Bovendien had het veel administratieve lasten met zich meegebracht.’

Minister komt snel met reactie

De minister kondigde aan op korte termijn met een officiële reactie te komen op het rapport van Kennedy Van der Laan. Onduidelijk is nog wanneer het wetsvoorstel zal worden behandeld en of de wet per 1 juli kan worden ingevoerd.