Actiedag voor meer banen

Actiedag voor meer koopkracht

Vrijdag, 1 mei 2015, organiseerde de FNV een actiedag ‘Koopkracht en echte Banen’. De stijgende huren hebben de afgelopen jaren gezorgd voor een grote aantasting van de koopkracht van huurders. De Woonbond steunt daarom de oproep van de FNV en was ook aanwezig op de actiedag.

De huren stegen de afgelopen twee jaar gemiddeld bijna tien procent. De Woonbond maakt zich dan ook ernstige zorgen over de koopkracht bij veel huurders

‘Een steeds groter deel van het inkomen gaat naar het betalen van de huur.’ Zegt Ronald Paping, directeur van de Nederlandse Woonbond. ‘Huurders zitten financieel in de knel.’ Eerder dit jaar stelde FNV-voorzitter Ton Heerts, tijdens een manifestatie in januari, ook al dat de koopkracht van werknemers die in een huurhuis wonen ernstig is aangetast door de huurstijgingen. Heerts: “Wij voeren campagne voor meer koopkracht. Dat betekent ook stoppen met die steeds maar doorgaande huurverhogingen, waardoor mensen soms al meer dan de helft van hun inkomen kwijt zijn aan wonen.”

De FNV en de Nederlandse Woonbond waarschuwen al jaren voor de dramatische gevolgen van het huurbeleid. Jaarlijks vreet de huurverhoging voor lagere inkomens ongeveer 1% koopkracht op.