Nieuws van de Woonbond

Tweede Kamer draagt minister op huurders te compenseren

Huren en geld Een Kamermeerderheid wil dat minister Keijzer huurders compenseert voor de hoge huurstijging en de gebroken beloftes van een huurbevriezing en de ‘boodschappenbonus’.

Redactie

26 juni 2025

Deel dit via e-mailDeel dit op FacebookDeel dit op TwitterDeel dit op LinkedIn

Getty

Naar aanleiding van de voorjaarsnota waarin de huurbevriezing geschrapt is, heeft de Tweede Kamer deze week twee moties aangenomen die huurders moeten compenseren.

Minister moet op zoek naar structurele compensatie

GroenLinks-PvdA en de SP riepen in een aangenomen motie de regering op om in gesprek met de Woonbond te komen tot een structurele compensatie van de gestegen huur- en woonlasten. Minister Keijzer moet op Prinsjesdag bij de begrotingsbehandeling voor volgend jaar met een voorstel hiervoor komen.

In september volgt uitwerking van deze besluiten

Ook DENK diende een motie in waarmee de regering wordt opgeroepen om te komen met een maatregel om de koopkracht van huurders met een laag of middeninkomen te verbeteren. Ook de uitwerking hiervan zal de minister in september moeten laten zien.

‘Minister heeft iets goed te maken met huurders’

Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Minister Keijzer moet zo snel mogelijk met de Woonbond aan tafel voor compensatie via de huurtoeslag én een gematigd huurbeleid. Ze heeft huurders ontzettend laten zitten, dus de minister heeft wel iets goed te maken met hurend Nederland.’

Bericht van de gemeente Krimpenerwaard

Nieuwe woonafspraken in Krimpenerwaard: betaalbaar, zorgzaam en duurzaam

2 juli 2025

De gemeente Krimpenerwaard heeft samen met woningcorporaties en huurdersorganisaties nieuwe prestatieafspraken gemaakt voor de periode 2025–2028. Deze zijn op maandag 30 juni namens de gemeente ondertekend door Irma Bultman, wethouder Sociaal Domein. De afspraken richten zich op betaalbaar wonen, wonen met zorg en verduurzaming.

Betaalbare woningen voor jong en oud

Om het woningtekort aan te pakken, zetten de gemeente en woningcorporaties in op een versneld bouwproces om meer sociale huurwoningen te realiseren. Er is extra aandacht voor jongeren uit de eigen kernen. “Jongeren moeten de kans krijgen om in hun eigen buurt te blijven wonen. Zij zorgen voor levendigheid en houden het verenigingsleven draaiende,” aldus Ria Boere, wethouder Wonen. Ook komt er extra ondersteuning voor huurders met financiële zorgen, om huisuitzettingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Ontmoeting in de buurt en wonen met zorg

Ook de leefbaarheid in de buurt heeft volop de aandacht. “We zien de laatste jaren dat woningcorporaties een steeds belangrijkere rol op zich nemen in de wijk, juist als het gaat om leefbaarheid, het voorkomen van woonoverlast en het signaleren van (financiële) problemen,” zegt Irma Bultman. Er wordt ingezet op meer ontmoetingsplekken en het ondersteunen van bewonersinitiatieven, zodat mensen makkelijker contact leggen en beter naar elkaar kunnen omkijken. Er is afgesproken dat woonzorgvoorzieningen goed verspreid worden over de hele gemeente, zodat hulp altijd dichtbij is. “Samen met de woningcorporaties zetten we de komende jaren in op toekomstbestendige seniorenhuisvesting waar wonen en zorg kunnen worden gecombineerd, om zo het gat tussen zelfstandig thuis wonen en het verpleeghuis te verkleinen,’’ aldus Bultman. 

Duurzaam wonen in een groene omgeving

In 2050 moeten alle sociale huurwoningen duurzaam zijn: aardgasvrij en CO₂-neutraal. Om dit te bereiken, zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van energielabels en het duurzaam verwarmen van de sociale huurwoningen. Daarnaast wordt gewerkt aan groene, klimaatbestendige buurten met meer bomen, planten en ruimte voor water. Zo is de omgeving beter voorbereid op droogte, zware regenval en hitte.

Archieven

juli 2025
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Bezoekers

225501
Total Visitors